19. juni

Verdenspremiere

Ny orgelmusikk av Ketil Hvoslef

- Idéen om å skrive musikk knyttet til fire av Romas kirker fikk jeg etter å ha overvært en Vesper – aftensang – i kirken St. Cecilia. Aftensangen ble fremført ganske ubehjelpelig, men med en inderlighet og hengivenhet som likevel gjorde sangen til en fin og annerledes opplevelse. Så annerledes at idéen kom, om å bruke denne opplevelsen, sammen med legenden om Cecilia til musikk for kirkeorgel.

 

Legenden om St. Cecilia ble til ett orgelstykke, men komponistens idéer vokste og resulterte i tre stykker til. Med utgangspunkt i sine opplevelser i de fire kirkene, legender, gudshusenes historie, malerier som skaper illusjoner etc. har Hvoslef skapt fire orgelverk med et umiskjennelig personlig preg. Gjennom fascinerende klangbilder, sterk musikalsk retorikk, programmatiske skildringer av både mystikk og historiske drama, gir Hvoslef hvert enkelt stykke mektig innhold. Likevel har alt økonomiske proporsjoner. 

Det første stykket, St. Cecilia, handler om en helgen som uten at man helt vet hvorfor, ble regnet som musikkens vernehelgen fra ca. år 1500.

Verkene er blitt til i årene 2015-17, og under arbeidet med komposisjonene disponerte komponisten orgelet i Mariakirken i Bergen. De er skrevet til Mariakirkens organist, Karstein Askeland som uroppførte det første av stykkene ved orgelinnvielsen i Mariakirken i 2015. De tre siste kan du høre nå.

CHIESE DI ROMA
Romas kirker

  I SANTA CECILIA
    Til minne om en halshugget helgen

 II SAN CLEMENTE - LIVELLI DELLA FEDE
    Nivåer av tro

III SAN IGNAZIO - L’ILLUSIONE DELLA PROSPETTIVA
    Perspektivets illusjon

IV LA CHIESA DI QUATRO CORONAT
     L’ORATORIO DI SAN SILVESTRO GLI AFFRESCHI DELLA CONVERSIONE DI COSTANTINO
     Frescomalerier om Konstantins konvertering til kristendommen

 

  • Mariakirken
  • onsdag 19. juni
  • 20:00
  • 100 / Familie: kr. 200