04. juni

Hommage à Franz Liszt

En av Tysklands største organister i vår tid, Edgar Krapp gjester Bergen. Hans program er en Hommage à Franz Liszt og består mesterens største orgelverk "Ad nos", samt av Liszts bearbeidelser av andre berømte verker av Bach, Mozart og Wagner.

Johann Sebastian Bach (1685-1750):
- Concerto a-moll BWV 593 
  etter Antonio Vivaldi
- Innledning og fuge fra Kantate BWV 21 
  „Ich hatte viel Bekümmernis” 
  (Transkripsjon: Franz Liszt)
- Adagio fra Sonate for Violine og Cembalo 
  i c-moll BWV 1017 
  (Transkripsjon: Franz Liszt)

Wolfgang A. Mozart (1756-91):                      
- Ave verum (Transkripsjon: Franz Liszt)

Richard Wagner (1813-83):
- Pilgrimskor fra "Tannhäuser" 
  (Transkripsjon: Franz Liszt)

Franz Liszt (1811-86):
- Fantasi og fuge over koralen 
  "Ad nos, ad salutarem undam" 
  Fra operaen "Profeten“ av G. Meyerbeer 

Edgar Krapp, født 1947 i Bamberg, studerte ved musikkhøgskolen i München med Prof. Franz Lehrendorfer og senere med Marie-Clair Alain i Paris. Da han i 1971 vant førsteprisen ved ARD-konkurransen i Müchen startet en internasjonal karriere som brakte ham til alle verdens kontinenter. Berømte dirigenter som Rafael Kubelik, Colin Davis, Lorin Maazel, Vladimir Fedossejew, Christoph Eschenbach eller Horst Stein engasjerte Krapp til konserter med sine orkestre.

            Et stort antall CD-, radio-, og fjernsynsopptak, tidvis på betydningsfulle historiske instrumenter, dokumenterer hans faglig spennvidde og en repertoarmessig bredde som spenner fra tidligmusikk til det moderne. Tyngdepunktet i hans kunstneriske virke er likevel Johann Sebastian Bachs orgelverker, samt de store romantikerne. Han har fremført ”Bachs samlede” i flere tyske byer, blant annet i München hvor alle konsertene ble krinkkastet live, og hans fremførelser av Max Regers verker har høstet store lovord verden over.

            I 1974 etterfulgte Edgar Krapp den legendariske Helmut Walcha som professor ved musikkhøgskolen i Frankfurt. I tillegg hadde han fra 1982 et gjesteprofessorat ved Mozarteum i Salzburg. I 1993 overtok han professoratet til sin egen lærer ved musikkhøgskolen i München.

            For sitt kunstneriske og pedagogiske virke er Edgar Krapp blitt tildelt en rekke priser, deriblant Frankfurter Musikpreis og E.T.A.-Hoffmann-Preis der Stadt Bamberg. Han er medlem av Direktoriums der Neuen Bachgesellschaft Leipzig og der Bayerische Akademie der Schönen Künste.

  • Bergen domkirke
  • lørdag 04. juni
  • 22:30
  • 100